Украйна сезира Международния трибунал по морско право за арестуваните моряци в Русия

Украйна сезира Международния трибунал по морско право за пленените от Русия украински моряци, съобщи агенция „Укринформ“ с позоваване на президента на страната Петро Порошенко.

Снимка: RT.com
Снимка: RT.com

„Съдебната разправа, която се извършва в Москва над украинските моряци е крещящо доказателство за това, че Русия продължава да демонстрира цинично неуважение към човешките права. Ако за Руската федерация това е игра и шантаж, за нас е борба за съдбата на нашите граждани и за уважение към нормите на международното право“, заявява Порошенко в профила си във Facebook.

„Каквито и демонстрации да прави агресорът, действията му са надеждно парирани от предприетите от нас мерки – и от дипломатическия натиск, и от започнатите процедури в Европейския съд по правата на човека, и от механизма за принудително решаване на спора в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право“, отбелязва президентът на Украйна.

По думите му, външното министерство но Украйна допълнително е сезирало Международния трибунал по морско право с искане да се предприемат допълнителни мерки срещу руската страна за освобождаване на украинските моряци.

„Разчитаме в рамките на броени седмици Трибуналът да задължи Русия да освободи нашите моряци и украинските кораби, а действията й да бъдат определени като неправомерни. Именно такива решения приближават освобождаването на нашите моряци, както и на останалите наши граждани, и правят неизбежно привличането на Русия под международна правна отговорност. Русия все още има шанс да освободи нашите моряци и кораби преди да бъде осъдена за извършеното от Кремъл международно престъпление.“ – коментира Порошенко.

Източник news.bg

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,