Китай осигурява 120 млн. евро за новото пристанище на Тодор Батков във Варна

Снимка: Пресслужба CMEC

Над 120 млн. евро ще осигури китайската корпорация China Machinery Engineering Corporation за строителството на новото пристанище на Тодор Батков във Варна.

Припомняме, че през септември м.г. Тодор Батков заяви пред Maritime.bg, че се полагат всички усилия за стартиране на проекта „Логистичен център – Варна“.

По думите му в пристанището ще се обработват зърнени товари, контейнери, както и генерални товари.

Портът е разположен в северната част на Канал №2, който свързва Варненското и Белославското езеро, на около 16 км от Варна.

Това е първи проект, който Китай реализира за пристанищна инфраструктура в страната ни, а според пресслужбата на China Machinery Engineering Corporation – е част от инициативата „Един пояс – един път“.

Китайската корпорация твърди още, че „проектът ще играе положителна роля в популяризиране на CMEC в България и други пазари в Централна и Източна Европа“.

Според сайта на пристанището, което изгражда юристът, то ще разполага със силозно стопанство с общ капацитет 105 000 м3 зърно, склад за контейнери – 4200 TEU пълни и около 750 TEU празни контейнерни слотове, открит склад за генерален товар – 23 000 м2, покрита контейнерна сточна гара – 4 500 м2, както и наличен потенциал за изграждане на още 7 000 м2 покрити плоски складове.

Очаква се градежът да бъде завършен до 36 месеца.

Maritime.bg припомня, че това не е единствения бизнес в морската индустрия, който развива адвокатът-предприемач Тодор Батков. Той потвърди информацията на Maritime.bg, че е финансирал фирма „Илиин Марин“, която опитва да пробие на пазара, но подчерта, че не участва в нейното оперативно управление. Батков заяви, че компанията се е фокусирала единствено в оперирането на кораби за насипни товари.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини