Катастрофална комбинация от фактори причинява гибелта на потъналия за 5 минути VLOC Stellar Daisy

Катастрофална структурна повреда на корпуса е най-вероятната причина за гибелта на много големия рудовоз STELLAR DAISY, потънал на 31 март 2017 година, според разследващите от Маршаловите острови.

Пречупването вероятно е започнало в областта на баластен танк на левия борд на кораба с дедуейт 266 141 t, според доклада на разследването.

Причина за него става комбинация от много фактори, сред които умора на материала, корозия, неидентифицирани структурни дефекти, както и силите, на които е подложен корпусът в тежката хидрометеорологична обстановка, в която попада.

През 2008 г. съдът е опериран като VLCC, а конверсията му като рудовоз също е оказала влияние за здравината на корпуса му.

Maritime.bg припомня, че построеният през 1993 г. кораб потъна при превоз на 260 хил. тона руда от Бразилия за Китай. В неизвестност и до днес са 22-ма моряци от екипажа на плавателния съд. Двамата оцелели от екипажа свидетелстваха, че STELLAR DAISY потънал изключително бързо, а нахлуването на вода на борда е причинено след пречупване на корпуса. „Корабът рязко се накрени и преобърна“, докладваха тогава двамата моряци.

Maritime.bg припомня, че през февруари т.г. компанията „Ocean Infinity“ откри останките на плавателния съд, изпълнявайки договор за 4,3 млн. щ. долара. Злощастният бълкер STELLAR DAISY лежи на дълбочина 3 461 m. Останките му се намират на около 1 800 nm западно от Кейп Таун, гласи съобщението на „Ocean Infinity“.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент