Русия проектира “подводен убиец на самолетоносачи”

Руски проектанти започнаха работа по създаването на нова подводница от пето поколение под названието “Лайка”. Тази уникална атомна подводница, която на Запад вече се нарича “убиец на самолетоносачи”, ще получи най-напредналите разработки на руския отбранително-промишлен комплекс.

Снимка: КБ “Малахит”

По проекта за многоцелевата атомна подводница с крилати ракети работи конструкторското бюро “Малахит”. Както източник от отбранителната индустрия вече съобщи, в края на 2018 г. компанията вече е била приключила с научно-изследователските дейности по машината, съобщи RB.

Понастоящем е потвърден дизайнът на перспективната подводница, а резултатите са одобрени от министерството на отбраната. “Сега “Малахит” започна следващия етап от създаването на подводницата – опитно-конструкторските работи под названието “Лайка”, съобщава “Российская газета“.

Техническите характеристики на подводницата все още се класифицират като “тайна”. Известно е само, че тя ще бъде въоръжена с хиперзвукови ракети “Циркон”. Подводницата ще има модулна конструкция и единна интегрирана система с изкуствен интелект. Планира се работите по този проект да приключат до 2027 г. Западните военни експерти са разтревожени от информацията за работата по проекта за руската подводница от пето поколение. Нейните уникални характеристики могат да сложат край на опитите на САЩ да доминира в световните океани.

Военният експерт и главен редактор на сп. “Арсенал Отечества” Виктор Мураховски обясни в какво се състои уникалността на подводницата. Според него проектът “Лайка” събира в себе си всички най-нови разработки в областта на подводното корабостроене.

Подводницата, в зависимост от задачите, може да бъде оборудвана с ракети “Калибър” и хиперзвукови противокорабни крилати ракети “Циркон”.

“Това е доста голяма подводница, която ще може да носи както крилати, така и балистични ракети. Въпреки това, поради използването на най-новите материали, тя ще бъде едва забележима на радарите и почти безшумна”, обясни експертът. Мураховски отбеляза, че в корпуса на подводницата ще се използват многослойни композити. Възможно е “Лайка” да бъде оборудвана с реактор с течнометалически топлоносител, който по-рано бе инсталиран на подводниците от проекта “Лира”. Той е по-компактен и има по-малко тегло от използваните в момента реактори с водно охлаждане, а също така и по-бързо набира мощност, необходима за маневриране.

В зависимост от мисията подводницата може да бъде оборудвана с ракети “Калибър” или хиперзвукови противокорабни крилати ракети “Циркон”.

“Ясно е, че американските самолетоносачи изобщо няма да се зарадват на подобни подводни изненади. В момента Пентагонът трескаво търси системи за противодействие на ударите с хиперзвукови оръжия както по въздух, така и по вода, но засега няма средства за противодействие на такива оръжия”.

Източник РБ

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент