Русия проектира „подводен убиец на самолетоносачи“

Руски проектанти започнаха работа по създаването на нова подводница от пето поколение под названието „Лайка“. Тази уникална атомна подводница, която на Запад вече се нарича „убиец на самолетоносачи“, ще получи най-напредналите разработки на руския отбранително-промишлен комплекс.

Снимка: КБ „Малахит“

По проекта за многоцелевата атомна подводница с крилати ракети работи конструкторското бюро „Малахит“. Както източник от отбранителната индустрия вече съобщи, в края на 2018 г. компанията вече е била приключила с научно-изследователските дейности по машината, съобщи RB.

Понастоящем е потвърден дизайнът на перспективната подводница, а резултатите са одобрени от министерството на отбраната. „Сега „Малахит“ започна следващия етап от създаването на подводницата – опитно-конструкторските работи под названието „Лайка“, съобщава „Российская газета„.

Техническите характеристики на подводницата все още се класифицират като „тайна“. Известно е само, че тя ще бъде въоръжена с хиперзвукови ракети „Циркон“. Подводницата ще има модулна конструкция и единна интегрирана система с изкуствен интелект. Планира се работите по този проект да приключат до 2027 г. Западните военни експерти са разтревожени от информацията за работата по проекта за руската подводница от пето поколение. Нейните уникални характеристики могат да сложат край на опитите на САЩ да доминира в световните океани.

Военният експерт и главен редактор на сп. „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски обясни в какво се състои уникалността на подводницата. Според него проектът „Лайка“ събира в себе си всички най-нови разработки в областта на подводното корабостроене.

Подводницата, в зависимост от задачите, може да бъде оборудвана с ракети „Калибър“ и хиперзвукови противокорабни крилати ракети „Циркон“.

„Това е доста голяма подводница, която ще може да носи както крилати, така и балистични ракети. Въпреки това, поради използването на най-новите материали, тя ще бъде едва забележима на радарите и почти безшумна“, обясни експертът. Мураховски отбеляза, че в корпуса на подводницата ще се използват многослойни композити. Възможно е „Лайка“ да бъде оборудвана с реактор с течнометалически топлоносител, който по-рано бе инсталиран на подводниците от проекта „Лира“. Той е по-компактен и има по-малко тегло от използваните в момента реактори с водно охлаждане, а също така и по-бързо набира мощност, необходима за маневриране.

В зависимост от мисията подводницата може да бъде оборудвана с ракети „Калибър“ или хиперзвукови противокорабни крилати ракети „Циркон“.

„Ясно е, че американските самолетоносачи изобщо няма да се зарадват на подобни подводни изненади. В момента Пентагонът трескаво търси системи за противодействие на ударите с хиперзвукови оръжия както по въздух, така и по вода, но засега няма средства за противодействие на такива оръжия“.

Източник РБ

Последни новини

Последни новини

Хутите атакуваха кораб, менажиран от израелска компания с български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от