Видео запечата сблъсък между индонезийска корвета и виетнамски риболовен кораб

В интернет бе разпространен видеоклип, показващ сблъсък между кораб на Рибарската агенция на Виетнам и корвета от състава на Военноморските сили на Индонезия.

Според описанието на клипа, инцидентът е станал на 27 април в района на Натуна.

В медийни публикации и двете страни хвърлят взаимни обвинения за случилото се, отприщило сериозно дипломатическо напрежение.

Индонезийският боен кораб KRI TJIPTADI – 381 пресича „незаконен улов“, осъществяван от два виетнамски кораб – KN 264 и KN 213. Според индонезийската преса, военните моряци осъществяват бордова проверка на KN 264, след което започват провлачване на съда. Непосредствено след това, KN 213се врязва в корветата, след което се сблъсква с провлачвания от нея виетнамски съд. Това, според индонезийците, води до преобръщане на провлачвания риболовен кораб, а екипажът на KRI TJIPTADI – 381 спасява 12-те риболовци на борда му. Арестуваните рибари ще бъдат съдени в Индонезия.

В същото време медии във Виетнам твърдят, че причина за инцидента стават „незаконни“ действия от страна на индонезийския боен кораб, като не се съобщава за друг риболовен кораб в района.

Видео:

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас