Дискусия на борда на флагмана на „Грийнпийс“ във Варна

Енергийният експерт Игнасио Наваро от проекта за справедлив енергиен преход на „Грийнпийс“ ще е един от участниците в дискусията „Каква е ролята на гражданите в бъдещата енергийна система на България?“. Тя ще се проведе на 4 юни, вторник, от 09:30 до 12:30 ч. на борда на ветрохода Rainbow Warrior.

На събитието ще бъде представена концепцията за енергийни граждани, която е част от новия пакет мерки за преход към чиста енергия на Европейския съюз. Също така ще се дискутират предизвикателствата пред хората, които биха искали да произвеждат възобновяема енергия за собствена консумация в България.

„По време на дискусията ще се обсъдят предложения за това как административните и техническите бариери да бъдат премахнати, за да се улесни този процес за българските граждани. Целта е да се предизвикат силен обществен дебат и реформи в енергийното законодателство, както и да бъдат предприети категорични мерки за справяне с климатичната криза,“ обясни Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Подобен децентрализиран модел ще направи енергийната система по-стабилна и ще намали загубите на енергия по трасето. Същевременно така домакинствата могат да бъдат по-независими от енергийни аварии, а при определени обстоятелства дори има възможност чрез продаване на излишъка от произведената енергия, те да внасят допълнителен приход в семейния бюджет.

Игнасио Наваро е част от „Грийнпийс“ от 2016 г. Образованието му е в сферата на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, както и в горското инженерство. Работи на различни позиции в енергийния сектор от 2011 г. преди да стане част от организацията. По време на дискусията ще представи същността на понятието “енергийни граждани” и добри практики от Европа, където този модел е вече наложен.

В дискусията ще вземат участие още Славчо Нейков, енергиен експерт с над 25-годишен опит, председател на Института за енергиен мениджмънтПавлина Трифонова, председател на Съюза на европейските производители на зелена енергияКолю Орешков от Центъра за енергийни решенияИлиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна.

За участие в дискусията са поканени и Министерството на енергетиката, КЕВР, ЕСО, и Парламентарната комисия по енергетика.

Rainbow Warrior в открито море

Също така са поканени и общини от цяла България, включително, но не изчерпателно, София, Перник, Бобов дол, Стара Загора, Гълъбово, Русе, Сливен, Димитровград, Бургас, Варна. Именно общините могат да са двигател на справедливия енергиен преход и да създадат среда гражданите и общностите да станат производители на енергия от възобновяеми източници. Същевременно в голяма част от тези общини се намират остарели, замърсяващи и допринасящи за климатичните промени топлоелектрически централи,които използват въглища (както и отпадъци на някои места) за производство на енергия.

Вечерта преди дискусията, на 3 юни от 21:00 ч. на Морска гара „Варна“ ще направим светлинна акция, която символизира енергийния преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия, от централизирана енергийна система, към система на хората, колективите, общините. В нея ще участват доброволци от цялата страна, които с прожектори ще очертаят слънце. Тя ще е отворена и за всички, които желаят да се включат в нея.

Другото събитие с цел да запознае обществеността с алтернативите на остарялата енергийна система на България и липсата на правителствена политика за справяне с климатичните промени ще се проведе в Бургас. Форум „Енергийни решения“ ще се състои на 8 и 9 юни, събота и неделя от 15:00 ч. отново на борда на Rainbow Warrior в Бургас.

По време на събитието енергийни специалисти ще представят алтернативни на наложените в България технологии. Сред тях са соларна енергия, производство на енергия от водород, проекти за интелигентен соларен град и пасивни къщи, електрическо колело със соларни панели, разработено от ученици. Някои от представянията ще бъдат онагледени с умалени модели.

Участниците в събитието са от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН и от Соларната лаборатория на Академията, от Софийската енергийна агенция – СОФЕНА и от други институции, фирми и организации. То е с отворени врати за всички желаещи да се включат.

Това е само част от събитията, които „Грийнпийс“ – България във Варна и Бургас между 3 и 9 юни. България е втората спирка от общоевропейски тур на „Грийнпийс“ под надслов „Заедно за климата“. В него се включва легендарният ветроход Rainbow Warrior, който ще обиколи 9 европейски държави, а България е втората му спирка. Целта на тура е да предизвика и реални промени в политиките за справяне с климатичната криза и в енергийния сектор. Всички събития в България са с отворени врати и вход свободен.

Климатичните промени са факт, а Европа е от ключово значение и трябва да даде категоричен тласък на действията за справянето с този проблем. Специалният доклад на ООН за глобалното затопляне от 1,5 градусапрогнозира, че имаме по-малко от 12 години, за да ограничим климатичната катастрофа, която може да потопи цели региони или да ги превърне в пустини, ако не бъдат предприети спешни мерки.

Последни новини

Последни новини