Хванаха 800 кг. кокаин на кораб край Япония

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Полицията в Япония залови най-голямото в историята на страната количество синтетични наркотици – 800 кг, съобщи агенция Киодо, цитират от ТАСС и БТА, информира Dir.bg. Дрогата била открита на кораб, задържан в морето край полуостров Идзу. По цени на черния пазар товарът може да струва около 444,4 млн. долара, уточни Киодо, като се позова на разследващите органи. Във връзка със случая на 3 юни полицията е арестувала седем души, включително граждани на Китай. Предполага се, че наркотиците идват от Хонконг. 

Само преди ден и в Португалия властите спипаха колосално количество дрога. Задържан е над 1 тон кокаин на стойност 49 милиона евро. Арестувани са също 7 души по случая. Те са били на бразилска риболовна лодка в открито море, недалеч от португалската граница.

В акцията, под кодовото наименование „Бял пясък“, са участвали са участвали няколко международни организации. При претърсването на лодката са намерени 50 чувала с кокаин, предназначен за европейския пазар.  Наркотикът е открит в специално изготвен тайник на плавателния съд.

„Всички задържани лица са чуждестранни граждани на възраст между 36 и 64 години“, се казва в полицейското съобщение от Лисабон.

 Освен португалски и бразилски организации, в разкриването на наркомрежата са участвали още американската агенция за борба срещу наркотрафика ДЕА и Националната агенция за борба срещу престъпността на Великобритания.

Източник Dir.bg

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за