Руският флот разработва хеликоптероносач

Фото: РИА Новости
Фото: РИА Новости

Универсалните кораби, подобни на хеликоптероносачите от типа „Мистрал“, ще бъдат проектирани в Русия през следващата година. Планира се първият кораб, поръчан от Военноморския флот, да бъде получен още през 2025 г., съобщиха медии в Русия.

Източникът заяви, че „през 2020 г. се предвижда да се прехвърли техническият проект за развитие на универсалните кораби, аналогични на „Мистрал“, съобщава „Взгляд“.

Ще бъдат поръчани два кораба, „първият от които ще бъде предаден (на ВМФ) приблизително през 2025 г.“.

Отбелязва се, че на конкурентна основа ще бъде избран най-добрият проект на едно от руските конструкторски бюра. Предполага се, че всеки такъв кораб ще може да превозва 12-16 хеликоптера.

Източникът обясни, че този хеликоптероносач не е експедиционен кораб, плановете за който многократно са заявявани от президента на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.

Припомняме, че договорът за доставка на два хеликоптероносача от типа „Мистрал“ на стойност 1,2 млрд. евро първоначално бе сключен между френските DCNS/STX и „Рособоронэкспорт“ през 2011 година.

Първият кораб – „Владивосток“, трябваше да бъде предаден от Франция през ноември 2014 г., но поради събитията в Украйна и налагането на санкции срещу Русия, президентът Франсоа Оланд реши да прекрати договора.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент