Реакция: Кметът не искал да затваря терминал Варна – Изток

Снимка: Пристанище Варна

Пресцентърът на Община Варна е изпратил до Петел.бг отговор по повод публикацията, в която се твърди, че кметът желае да затвори варненския терминал Изток.

„В тази позиция никъде не се твърди, че кметът иска затваряне на пристанището“, пишат от пресслужбата на градоначалника от ГЕРБ.

Приложено те изпращат цитат от платеното от партията изказване на кмета.

Всеки сам може да анализира значението му, а ето и изказването на Портних:

„По темата за бъдещето на пристанище Варна-изток моята позиция винаги е била ясна – отваряне на Варна към морето. Реализираме я стъпка по стъпка – с новото рибарско пристанище в Аспарухово, с разширяването на социализираната зона на пристанище Варна-изток. Смятам, че на пъпа на града е абсурдно да се товарят зърно и скрап – защото това е дейността на пристанище Варна-изток. Прахът, замърсяването на въздуха, тежкотоварният трафик, зърновозите, задръстванията по Аспаруховия мост и по бул. „Девня“, разбитата улична инфраструктура са само част от последствията. И печалбата за държавата е много по-малка от нанесените щети. Така че пристанищните дейности трябва да бъдат преместени, повтарям го от шест години и позицията ми е ясна и категорична. И това не е някакво хрумване – има десетки примери в Европа за социализация на такива зони и превръщането им в част от градската среда. Някога пристанищата са създавали градовете, днес градовете влизат в пристанищата.“

Последни новини

Последни новини