Два кораба на EMSA на учение край Варна

Снимка: Космос шипинг
Снимка: Космос шипинг

В периода 12-14 юни Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) ще проведе учение във Варненския залив. За първи път в дейността на агенцията в тренировката по ликвидиране на нефтени разливи ще се включат два кораба, оборудвани специално за такива цели от EMSA. Това са българският „Galaxy Eco“ и румънският „Amalthia“.

В събитието ще се включат представители на ИА „Морска администрация“, на EMSA, както и експерти от осем държави.

Европейската агенция изпълнява проект  „EMSA Oil Spill Response Services“, който има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове. В тази връзка в България е нает м/т „Галакси Еко“ за периода 2017-2021 г. с район на действие Южно Черно море.

Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност. Към момента EMSA поддържа 17 напълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа.

В случай на разлив на нефт, по договорните условия, корабът трябва да прекрати обичайната си дейност и да се отправи към искащата помощ страна, напълно оборудван за борба с нефтени разливи, при установени условия и тарифи. Максималното време за мобилизиране на кораба и отправяне към засегната зона е 24 часа след поискване на помощ.

Независимо от района на търговска експлоатация, всички кораби в мрежата на EMSA могат да бъдат мобилизирани за борба с нефтени разливи навсякъде в Европейските води и общите морски басейни.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,