Първи снимки на руския подводен крайцер „Княз Владимир“

Продължават ходовите изпитания на атомния подводен крайцер „Княз Владимир“ във водите около Северодвинск.

В мрежата се появиха качествени снимки на кораба, които позволяват да се оценят промените в облика му, пише RB.

„Княз Владимир“ е първата подводница, построена по усъвършенствания проект „Борей-А“. Освен модернизираното оборудване и подобрените бойни характеристики, измененията касаят и външния вид на 170-метровия съд. Новината за началото на ходовите изпитания на подводницата беше съпроводена от малки снимки, направени по време на нощното излизане на „Княз Владимир“ в морето – на тях могат да се различат само контурите на гигантската подводница. Сега има възможност да разгледаме обновения „Борей“ по-внимателно.

Новата подводница е лишена от знаменитите черти на предишните „Бореи“: рубка с отрицателен ъгъл на атака и „гърбица“ с ракетни шахти зад нея. „Княз Владимир“ изглежда по-просто, корпусът му плавно прелива в рубката. Отначало в медиите се появиха съобщения, че „Борей-А“ ще бъдат въоръжени с 20 балистични ракети „Булава“ вместо с 16, но те не бяха потвърдени.

„В увеличението на броя ракети на подводницата няма смисъл, тъй като голямата концентрация на ядрени средства за поразяване на едно място е изгодна за противника – той може да ги изведе от строя с един удар. Също така да пуснеш 20 ракети бързо е по-сложно, отколкото 16“, отбеляза сътрудникът от Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Андрей Фролов, цитиран от „Российская газета„.

„Княз Владимир“ е четвъртата подводница от тип „Борей“ и ще служи в редиците на Северния флот. Следващият кораб от серията – „Княз Олег“, завърши хидравличните изпитания на корпуса. Той също се строи по проект „Борей-А“, но се различава от „Княз Владимир“. След изпитанията на двете подводници ще бъде взето решение за окончателния облик на усъвършенствания ракетоносец.

Източник RB Снимки: Twitter

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на