Бургас приема общото събрание на най-голямата европейска организация на частните пристанища

За първите седем години от срока на концесията изпълнените от „БМФ Порт Бургас“ ЕАД инвестиции в пристанищен терминал „Бургас Изток-2“ са в размер над 110 млн. евро (215 млн. лв.). За шест години в пристанищен терминал „Бургас Запад“ дружеството е вложило над 32 млн. лв. Така общата сума възлиза на над 247 млн. лв., съобщават от компанията.

Средствата са вложени в приоритети като повишаване ефективността на управлението и поддръжка на пристанищните терминали, развитието на инфраструктурата и пристанищните съоръжения и оборудване, опазване на околната среда в съответствие с изискванията на всички европейски и международни стандарти, модернизация на системите за охрана и безопасност, привличане на транзитни товари превърнаха бургаското пристанище в атрактивен и желан партньор в морския бизнес.

Най-престижната европейска организация на частните пристанищни терминали Feport (Federation of European private port companies and terminals) избра бургаското пристанище, за да проведе на негова територия годишната си среща и редовно Общо събрание. В рамките на няколко дни представителите  на най-големите европейски пристанища ще бъдат на посещение в „БМФ Порт Бургас“. Дружеството е избрано за домакин на високия международен морски форум поради бързия си темп на развитие, огромни инвестиции и покриване на най-добрите международни стандарти за обслужване и управление.

Това е първото официално посещение на асоциацията в България и се тълкува като отлична оценка за работата на „БМФ Порт Бургас“ от институциите на Европейския съюз. Фокусирането на вниманието на международната морска общност към бургаското пристанище е реална възможност за увеличаване на товарооборота, допълнителни дейности и услуги, както и на брутния вътрешен продукт на България.

Управляващите пристанищни терминали от Европа ще се запознаят с работата на „БМФ Порт Бургас“. Ще разгледат отблизо цялостната реконструкция и рехабилитация на пристанищната инфраструктура и съоръженията в концесионираните терминали. Модернизираните товаро-разтоварна техника и механизация, подобрената организация на работа, установените стабилни дългосрочни бизнес взаимоотношения с товародателите, увеличеният товарооборот на „БМФ Порт Бургас“ ще бъдат представени като пример за отлични практики в бранша.

Организацията Feport е създадена през 1993 г. Тя представлява интересите на огромен брой терминални оператори и стефадорски компании, извършващи операции и дейности в над 400 терминала в морските пристанища на Европейския съюз и Турция. В нея членуват над 1200 компании, като Анеско порт Испания, асоциацията на румънските пристанищни оператори в Констанца, Асист терминал Генуа, Асоциацията на Британските пристанища, пристанищата на Дания, Германия, Франция, Турция и много други. От миналата година „БМФ Порт Бургас“ е пълноправен неин член.

Целите на Feport са да информира и съветва своите членове по въпроси, свързани с европейските пристанища, да обсъжда и формулира общи гледни точки по европейската политика, да служи като събеседник на институциите на ЕС и други национални или международни организации.

По време на високия международен морски форум в Бургас ще се дискутират теми, като пристанищна, морска, транспортна политики, сигурност и безопасност и околна среда, логистика, процедури за митниците и вътрешния пазар, социална политика, научни изследвания и развитие. За гостите, членове на Feport, пристанището домакин е предвидило  и културна програма с посещения на българското историческо и духовно наследство в Несебър, Созопол и остров Света Анастасия.

Източник economic

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).