Контейнеровоз се вряза в танкер, избягвайки удар с друг кораб

Танкер и контейнеровоз се сблъскаха в подходния канал на пристанище Читагонг, Бангладеш.

Инцидентът е станал преди три дни с кораби – X PRESS MAHANANDA (IMO: 9348998), плаващ под флага на Сингапур и танкер BURGAN (IMO: 9656022), плаващ под флага на Кувейт.

Следствие на сблъсъка, трафикът в района на канала е бил ограничен за няколко часа.

Съдовете са били провлачени в района на пристанището, където са били необходими близо 48 часа за тяхното отделяне.

Според съобщение на фирмата-собственик на танкер BURGAN – Kuwait Oil Tankers Co., не е допуснато замърсяване и няма пострадали моряци от екипажите на двата кораба.

Според медии в Бангладеш, причина за инцидента става маневриране на контейнеровоза X PRESS MAHANANDA, целящо осигуряване преминаването на друг плавателен съд.

Директорът на местното пристанище твърди, че на борда на трите кораби е имало пилот. Той добавя, че пилотите са настоявали третият кораб – Shakti Sanchar, да осигури безопасно разстояние за разминаването, но опитите за връзка с него не са били успешни.

Широчината на S-образния канал, в района, в който е настъпил сблъсъкът, е едва 280 метра, обясняват още местните пристанищни власти.

Започнало е разследване.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за