Гърция и Кипър призовават ЕС да наложи санкции на Турция, заради сондажен кораб

Илюстративно изображение.

Гърция и Кипър ще настояват пред партньорите си от ЕС да накажат Турция, включително и прибягване до варианта за налагане на санкции, ако се потвърди, че Анкара е започнала да сондира за газ западно от Кипър.

Това съобщи гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от „Ройтерс“, предаде news.bg. Турция и правителството на кипърските гърци са в спор за енергийни резерви в Средиземно море.

През май Турция изпрати сондажен кораб западно от острова. Гърция и Кипър протестират, че корабът е навлязъл в изключителната икономическа зона на острова.

Турция пък се защитава, че този район е част от континенталния й шелф.

„Ние се съгласихме… да подготвим почвата през следващата седмица на срещата на ЕС да бъдат взети съответните решения, дори и санкции срещу Турция, ако се потвърди, че има сондиране (от Турция) в изключителната икономическа зона на Кипър“, обяви Ципрас пред журналисти.

Кипър откри първите резерви на газ през 2011 г.. Турция смята, че всички природни ресурси около острова принадлежат и на кипърските турци.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални