89 млн. евро инвестиции в пристанището на ТЕЦ Варна, водят се преговори с чужд инвеститор

Снимка: ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

89 млн. евро са инвестициите за реконструкция и обновяване на пристанището на ТЕЦ – Варна. Това съобщи на нарочна пресконференция изпълнителният директор на компанията и бивш транспортен министър Данаил Папазов.

Той очаква до края на тази година новото пристанище да обработи до 250 хил. тона товари и 500 хил. тона до края на следващата година.

Папазов коментира, че се водят преговори за привличане на чужд инвеститор, който да поеме до 50% от дяловете в новосъздадено дъщерно на ТЕЦ – Варна дружество, което да оперира порта.

Ексминистърът не назова името на чуждата компания, но коментира, че преговорите с чуждия инвеститор се водят от над половин година.

Припомняме, че ТЕЦ Варна бе придобита от CEZ от фирма на бившия транспортен министър, а на по-късен етап като мажоритарен съдружник в компанията влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

В края на януари, в сайта на ТЕЦ Варна бе публикувано инвестиционно предложение. В него бе записано, че предстои разширение и модернизиране на пристанище за обществен транспорт с регионално значение „ТЕЦ Езерово“ чрез присъединяване на три съседни на съществуващото пристанище поземлени имота. Според документа предстои ново функционално зониране на територията, удължаване на съществуващото и изграждане на ново стационарно хидротехническо съоръжение – кей за приставане, престояване и обслужване на кораби, обособяване на ново корабно място за обработване на наливни товари и изграждане на нови пристанищни съоръжения на сушата, необходими за специализирането на отделните корабни места на пристанището в обработването на определен тип товари.

В същия документ е записано, че на пристанището ще се обработват генерални товари, контейнери, течни товари и насипни (зърнени) товари.

Кейовите фронтове на пристанище „ТЕЦ ЕЗЕРОВО” ще бъдат с обща прогнозна дължина от около 950 м (616,80 м съществуващи за реконструкция и 104 м за доизграждане. Разчетният кораб за новия кей 230 м е тип „Панамакс“ с газене до 12,50 м.

„Прогнозния товаропоток по вода се очаква да достигне до 8 000 000 t.“, пише в инвестиционното предложение, където се посочва още, че общата използвана площ на сушата е 181 653 м2; в езерото (за оперативна акватория, зони за подход и маневриране с поддържана дълбочина -12,50 м) – около 380 000 м2.

Последни новини

Последни новини