Курсанти и студенти от ВВМУ се включиха в строителството на АБОРА IV

Курсанти и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се включиха активно в изграждането на тръстиков кораб за експедицията „Абора IV“.

Корабът ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и с 2-метров борд. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология, пишат от пресцентъра на ВВМУ.

Екипажът ще се състои от 12 души.

От Варна ще участва Теодор Роков от Регионалния исторически музей в града. Материалите за градежа идват по вода от Боливия като очакванията са корабът да бъде готов в началото на юли. Той се строи по схема, която е взета от скални рисунки от Египет и Месопотамия.

„Абора IV“ ще стартира от Варна, от източния бряг на Черно море. Експедицията ще следва маршрута използван за доставка на коприна от Близкия изток през Черно море до Егейско море. За основа на експедицията ще служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,