50 хил. долара взел втори помощник-капитан за товаренето на дрога за 1 милиард на контейнеровоз

Снимката е илюстративна

15 тона кокаин на стойност близо 1 млрд. щ. долара бяха открити в контейнер на борда на кораб MSC GAYANE (IMO 9770763), плаващ под флага на Либерия.

Пратката е заловена от федералните служби в контейнерен терминал на пристанище Филаделфия, Пенсилвания.

Според медии в САЩ, арестувани при акцията са вторият помощник-капитан и моряк от екипажа на контейнеровоза.

Обвинения са повдигнати срещу моряците Иван Дурашевич (Ivan Durasevic) и Фонофавае Тиасаж (Fonofaavae Tiasaga).

Дурашевич, вторият помощник-капитан, е признал своята роля в контрабандата.

Той твърди пред местните разследващи, че старши помощник-капитанът му разпоредил да отиде на левия борд в носовата част на кораба, където имало закрепени мрежи. Това става непосредствено след като MSC GAYANE излиза от терминал в Перу.

Там, заедно с други четири лица, някои от които имали маски, Дурашевич товари мрежите на борда, а после съдейства за скриване на дрогата в един от контейнерите (според други данни, дрогата е била скрита в общо 7 контейнера).

Според властите в САЩ, на втория помощник-капитан били обещани 50 000 щ. долара за неговата роля в контрабандата.

По време на разпитите, той посочва своя колега Тиасаж (моряк) като едно от лицата, които са помагали за скриване на дрогата.

Тиасаж от своя страна пък свидетелства, че Дурашевич е контролирал товареното и лично оперирал крана, с който мрежите с бели и сини бали били качени на кораба.

Тиасаж разказва, че шест лодки са превозили дрогата до контейнеровоза, когато извършвал преход от Панала към Коронел, а други 8 доставили още кокаин след напускане на Перу.

Медиите в САЩ не посочват никаква информация за старши помощник-капитана и дали той е бил арестуван. Според други публикации четиримата отговорни за контрабандата от екипажа са – старши помощник-капитанът, вторият помощник, електромеханик и моряк.

Очаквайте подробности.

Последни новини

Последни новини