Започват ходови изпитания на първи от шест нови кораба на БМФ

Първият от серия шест нови кораба на Параходство Български морски флот – ПЛАНА, снимка: БМФ/Maritime.bg

В края на седмицата започват ходовите изпитания на пореден нов кораб за Параходство Български морски флот, научи Maritime.bg.

Той ще плава под името „ПЛАНА“, а до края на месеца се очаква на вода да бъде спуснат втори кораб от серията, който ще плава под името „МИДЖУР“.

Maritime.bg припомня, че през м.г. китайска банка осигури финансиране за поредното обновяване на флота на най-големия български корабособственик, очакващ 6 нови съда.

Корабите от серията Bluetech 45 са специална разработка за нуждите на БМФ. Всеки един от тях е с товароподемност (DWT) от 45 500 тона, максимално газене от 10.80 метра и с усилен корпус и пропулсивен комплекс за плаване в ледови райони. Бълкерите от серията са високоефективни и с до 30% по-нисък разход на гориво в сравнение със съдове със същия дедуейт, според БМФ.

Maritime.bg припомня, че параходството планира да разполага със собствен тонаж от 1,5 млн. тона при средна възраст на флота под 7 години до средата на следващата година.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на