Две нови морски специалности в ТУ – Варна

Снимката е илюстративна.

„Корабни енергетични машини и механизми“ и „Корабоплаване“ са двете нови морски специалности, които планира да открие Технически университет – Варна.

Това обяви пред Радио Варна кап. Георги Генчев от университета.

По думите му първата специалност ще бъде извън регулираните и по нея ще се предлага обучение на корабни механици, които обаче няма да минават през задължителната плавателна практика и сертификация през „Морска администрация“.

Обучение по нова морска специалност ще има от следващата година в Техническия университет във Варна. Тя ще се нарича „Корабни енергетични машини и механизми“ и ще бъде извън регулираните специалности във ВУЗ-а. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна капитан Георги Генчев, който е експерт „Контрол и координация на морските дейности” в ТУ. В тази специалност ще бъдат подготвяни инженери и корабни механици, които обаче няма да минават през задължителната плавателна практика и сертификация през „Морска администрация“. Според Генчев, това ще са механици, които няма да работят на плавателни съдове, а на брега в кораборемонтни и корабостроителни предприятия. Той твърди, че необходимостта от подобна специалност е изискване на морския бизнес.

По втората нова специалност – Корабоплаване“, ще се подготвят кадри за управление на шипинга – агентиране, митническо обслужване и т.н.

80 са студентите, които са приети тази година в петте морски специалности в Техническия университет, съобщи още капитан Генчев, който подчерта, че тези специалности продължават да се радват на голям интерес от страна на кандидат-студентите. 

Източник Радио Варна

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,