ВВМУ се включи в среща на Програмата “DEEP” на НАТО

От 17 до 19 юни 2019 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и заместник-началникът по учебната и научна част капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов взеха участие в годишната отчетна среща (Clearing House) на Програмата на НАТО за усъвършенстване на военното образование и подготовка в страни – партньори (DEEP), както и в годишната среща на Работната група за развитие на военното образование (EDWG) към Консорциума по Партньорство за мир на военните академии и институции за изследване на сигурността (PFPC).

Домакин на мероприятието беше Министерството на отбраната на Унгария. Срещата се състоя във Факултета за военни науки и подготовка на офицерски кадри към Националния университет за държавни служители в Будапеща.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал професор  д.в.н Боян Медникаров е академичен ръководител на програмата за Украйна, насочена към възстановяване възможностите на Украйна за подготовка на офицерски и старшински кадри за Военноморския флот на страната.

Заместник – началникът по учебната и научна част капитан I ранг професор д-р Калин Калинов е академичен ръководител на програмата за Северна Македония, която има за цел да усъвършенства подготовката на офицерски кадри във Военния факултет (Военна академия) в Скопие към Университета „Гоце Делчев“ в гр. Щип.

По време на срещата беше направен преглед на изпълнението на програмата DEEP  в 16 страни – партньорки на НАТО. Бяха очертани направленията за работа през следващата година и беше изразена готовност от представители на различни държави-членки на НАТО, образователни институции и международни организации за оказване на съдействие с експерти, методическа и организационна помощ в страни, в които няма концентрация на достатъчен външен капацитет и ресурси за реализиране на исканата от тях подкрепа по линия на НАТО, съобщават още от Морско училище.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент