Папазов: Не преговаряме с DP World

Снимка: ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

Инвеститорът, с който преговаряме, не е DP World. Това заяви пред „Стандарт“ Данаил Папазов, изпълнителен директор на „ТЕЦ Варна“.

В понеделник, в Деня на отворените врати, ръководството на централата обяви грандиозни инвестиционни намерения за „Пристанище ТЕЦ Езерово“ – дъщерно дружество на ТЕЦ „Варна“, регистрирано на 12 юни 2019 г. В ход е инвестиционен план за 89 млн. евро, като от няколко месеца се водят преговори с чуждестранен инвеститор, който да влезе с дял от максимум 50% в новосъздаденото дружество, каза Папазов.

Пред вестника той категорично отрече, че се преговаря с фонд от Лондон.

„Става въпрос за компания, която е инвеститор и товародател“, уточни Папазов.

Очаква се преговорите да приключат в края на юли. До тогава няма да бъде разкрито името на компанията, тъй като тя не желае това, допълни изпълнителният директор.

ТЕЦ „Варна“ планира да участва като съакционер в бъдещото общо предприятие със сегашните си активи, които са оценени на 63 млн. лева. Още толкова се очаква да осигури бъдещият инвеститор като парична вноска, за да се присъедини към бизнес начинанието.

Според източници на „Икономист“ инвеститорът, с който се преговаря, е държавната китайска COSCO Shipping, която е третият най-голям контейнерен оператор в света. Профилът на компанията пасва на намеренията на новите собственици на ТЕЦ-а, защото чрез нея Пекин агресивно инвестира в Европа, в рамките на инициативата си „Един пояс, един път“.

Още по темата тук:

Източник в-к Стандарт сп. Икономист
Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg