Контраадмирал Кирил Михайлов поема Военноморските сили

Контраадмирал Митко Петев сдава днес длъжността командир на Военноморските сили на контраадмирал Кирил Михайлов.

Церемонията ще се проведе пред Щаба на флота във Варна.

Досегашният командир на флота ще поеме длъжността „военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз“ от вицеадмирал Георги Фиданов, който се пенсионира.

По време на церемонията по официалното му изпращане, която се проведе в Бургас в началото на седмицата, Петев подчерта, че Военноморските сили ще увеличат своя числен състав със 100 човека от 1 юли. Това се случва за пръв път от 32 години, предаде БНР

Контраадмирал Кирил Михайлов е роден на 19 юли 1966 г. в София. През 1990 г. завършва Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. Службата си започва като командир на артилерийска и минно-торпедна бойна част в отделен дивизион. На тази позиция е до 1993 г., когато е назначен за помощник-командир на корвета. От 1995 до 1999 г. е командир на корвета. През 2000 г. завършва Командно-щабния колеж на Военноморските сили на САЩ. След завършването е назначен за дивизионен специалист по въоръжение във Военноморска база Варна, където остава до 2002 г. От 2002 до 2003 г. е старши помощник-началник в отделение „Оперативно-бойна подготовка” във Военноморска база Варна. Между 2003 и 2006 г. е старши помощник-началник в отдел „Планиране и управление на операции” в Оперативно управление на Главния щаб на ВМС. В периода 2006 – 2009 г. е координатор по ВМС в Националното военно представителство на Република България в Съюзното командване на НАТО по операциите. От 2009 до 2011 г. е командир на дивизион патрулни кораби във Военноморска база Варна. След това е назначен за началник на отдел „Подготовка и използване на силите” в щаба на ВМС. През 2013 г. завършва генералщабен курс във Военноморския колеж на САЩ и отново се връща на старата си позиция. От 30 юни 2014 г. е директор на дирекция „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната, а от 7 август освен на тази позиция е определен за председател на Комитета на националните резервни сили на НАТО.

От 1 декември 2015 г. е Национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, с 3.5-годишен мандат, по време на който е удостоен от Президента с Указ № 215 в дву-звездното адмиралско звание – контраадмирал.

На 30 април 2019 г. е обявен, че се освовобождава от длъжността, считано от 23 юни 2019 г.Със същия указ е назначен на длъжността “Командир на Военноморските сили”, считано от 23 юни 2019 г.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент