Забавят с година проекта за нов кораб за флота?

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

С година ще бъде забавен проектът за строителство на два нови многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили.

Това твърдят източници на „Дневник“ от Министерството на отбраната и ПП „ГЕРБ“, които спорят кой носи отговорност за това.

От Министерството на отбраната твърдят, че проектите за нови кораби и машини за пехотата няма да са налични предварително изчислените общо около 2.4 млрд. лв. в бюджета за 2019 г. Основната причина е, че правителството обещава да плати наведнъж цялата сума от около $ 1.2 млрд. по очакваната сделка със САЩ за 8 нови изтребителя F-16.

12 юни беше последната дата, на която трябваше да ще стане ясно коя фирма ще бъде предпочетена да строи двата кораба. Тогава Министерството на отбраната трябваше да внесе в Министерския съвет доклад с оценяване на офертите. След това трябва да бъде взето решение на правителството. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС). Докладът за корабите е готов, като според министъра на отбраната Красимир Каракачанов той ще бъде внесен до месец-два, но подписването на договора ще бъде забавено до януари.

„Може да се стигне до забавяне на проекта за военноморските сили, ако се окаже, че има пропуски в ценовите оферти. Ако има такъв вариант, ще дадем възможност на фирмите да си коригират офертите“, каза Каракачанов преди почти месец. Според друг източник и трите оферти за корабите надвишават сумата в проекта на военните, който е одобрен от парламента. Затова няма как да поискат повече пари от министъра на финансите Владислав Горанов, при положение че за покупката на F-16 се емитира заем.

Офертите за строителството на кораби, които се разглеждат, са на фирмите Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и FINCANTIERI (Италия).

Източник ДНЕВНИК

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас