Забавят с година проекта за нов кораб за флота?

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

С година ще бъде забавен проектът за строителство на два нови многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили.

Това твърдят източници на „Дневник“ от Министерството на отбраната и ПП „ГЕРБ“, които спорят кой носи отговорност за това.

От Министерството на отбраната твърдят, че проектите за нови кораби и машини за пехотата няма да са налични предварително изчислените общо около 2.4 млрд. лв. в бюджета за 2019 г. Основната причина е, че правителството обещава да плати наведнъж цялата сума от около $ 1.2 млрд. по очакваната сделка със САЩ за 8 нови изтребителя F-16.

12 юни беше последната дата, на която трябваше да ще стане ясно коя фирма ще бъде предпочетена да строи двата кораба. Тогава Министерството на отбраната трябваше да внесе в Министерския съвет доклад с оценяване на офертите. След това трябва да бъде взето решение на правителството. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС). Докладът за корабите е готов, като според министъра на отбраната Красимир Каракачанов той ще бъде внесен до месец-два, но подписването на договора ще бъде забавено до януари.

„Може да се стигне до забавяне на проекта за военноморските сили, ако се окаже, че има пропуски в ценовите оферти. Ако има такъв вариант, ще дадем възможност на фирмите да си коригират офертите“, каза Каракачанов преди почти месец. Според друг източник и трите оферти за корабите надвишават сумата в проекта на военните, който е одобрен от парламента. Затова няма как да поискат повече пари от министъра на финансите Владислав Горанов, при положение че за покупката на F-16 се емитира заем.

Офертите за строителството на кораби, които се разглеждат, са на фирмите Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и FINCANTIERI (Италия).

Източник ДНЕВНИК

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на