Евакуираха експедиционен тръстиков кораб, подобен на строящия се край Белослав

Експедиционен тръстиков кораб, подобен на строящия се край Белослав у нас, е бил евакуиран и оставен на дрейф край бреговете на Френска Полинезия.

Към момента няма данни за причините, довели до евакуацията на VIROCHOCHA III, но се предполага, че съдът попада в тежка хидрометеорологична обстановка.

Информацията за инцидента е на руското издание „Меритайм Бюлетин“.

Експедицията с тръстиковия кораб VIROCHOCHA III има за цел да докаже как древните са осъществявали плавания от Африка до Чили и Австралия, изминавайки над 10 000 nm.

Maritime.bg припомня, че в момента край Белослав продължава строителството на подобен плавателен съд, част от експедицията ABORA IV. Екипът, стоящ зад експедицията, в момента набира доброволци за довършване на 14-метровия тръстиков кораб.

Мисията, която ще започне от България, има за цел да докаже, че е имало „морска“ връзка между цивилизациите от Черноморския басейн и Източното Средиземноморие.

За завършване на плавателния съд, което ще се реализира със съединяване на двете секции на корпуса му, са необходими поне 40 доброволци.

Последни новини

Последни новини

Инж. Славов: Абсолютно недопустими са спекулациите за измиране на риба от замърсяване във "Флотски арсенал"

Абсолютно недопустими са твърденията за замърсяване от "ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал - Варна", причинило измиране на риба в акваторията на Варненското езеро. Това заяви пред

Турция прави първи сондаж в Черно море на годишнината от неуспешния преврат

Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие в рамките на три или четири месеца съгласно споразумение, подписано с Либия, което беше осъдено от други в

По света и у нас

По света и у нас