Евакуираха експедиционен тръстиков кораб, подобен на строящия се край Белослав

Експедиционен тръстиков кораб, подобен на строящия се край Белослав у нас, е бил евакуиран и оставен на дрейф край бреговете на Френска Полинезия.

Към момента няма данни за причините, довели до евакуацията на VIROCHOCHA III, но се предполага, че съдът попада в тежка хидрометеорологична обстановка.

Информацията за инцидента е на руското издание „Меритайм Бюлетин“.

Експедицията с тръстиковия кораб VIROCHOCHA III има за цел да докаже как древните са осъществявали плавания от Африка до Чили и Австралия, изминавайки над 10 000 nm.

Maritime.bg припомня, че в момента край Белослав продължава строителството на подобен плавателен съд, част от експедицията ABORA IV. Екипът, стоящ зад експедицията, в момента набира доброволци за довършване на 14-метровия тръстиков кораб.

Мисията, която ще започне от България, има за цел да докаже, че е имало „морска“ връзка между цивилизациите от Черноморския басейн и Източното Средиземноморие.

За завършване на плавателния съд, което ще се реализира със съединяване на двете секции на корпуса му, са необходими поне 40 доброволци.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).