Във Варна обсъдиха обща морска програма за Черно море

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на първи семинар за изпълнение на Обща морска програма за Черно море.

По време на семинара бе обсъдена рамката на морската политика, нейното актуално състояние, проекти в областта на крайбрежния и морския туризъм и морския транспорт.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения представи обща морска програма за Черно море.

Присъстващите на  семинара участваха в съвместна работна група, която разработи проект за син туризъм, както и проект в областта на морската свързаност с оглед на поканите за предложения по COSME и ЕРАЗЪМ +.

В рамките на стратегията на Европейския съюз за син растеж, секторът на крайбрежния и морския туризъм бе определен като област с особен потенциал за подпомагане на изграждането на интелигентна, устойчива и приобщаваща Европа.

Това е най – големият морски сектор по отношение на брутната добавена стойност и заетостта и според проучването за синия растеж се очаква той да нарастне с 2 – 3 % до 2020г.

В семинара участваха представители от Румъния, Украйна, Грузия, Турция и България, съобщават още от ВВМУ.

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за