655 хил. тона зърнени товари са изнесени през Пристанище Варна

Българските фермери вече са напълнили магазиите на най-голямото у нас морско пристанище Варна с тазгодишната реколта, основно пшеница, както с товари от царевица и слънчоглед, стара реколта.

От началото на годината до сега през терминалите на „Пристанище Варна „ЕАД са изнесени над 655 хиляди тона зърнени товари, съобщиха от пресцентъра на порта за „Труд”.

От пристанището отчитат минимален спад на износа, който се обяснява със състоянието на международните борси и с изчакване на по-добри цени.

Държавното пристанище е внедрило нова технология за обработка на зърнени товари. На терминал Варна – Запад вече функционира специална машина, която осигурява пълнене на контейнери с насипни товари.

За клиенти от Далечния Изток вече са изпратени над 250 тона нахут в контейнери. С новата автоматизирана машина през следващите седмици ще бъдат контейнеризирани още над 500 тона от този товар, а клиентите на порта вече проявяват сериозен интерес към машината.

Изграденото съоръжение няма еквивалент в друго българско пристанище. Инвестицията възлиза на 220 хил. лева.

С придобиването на съоръжението, пристанището предоставя изцяло нов вид услуга за контейнеризация на насипни товари. Системата позволява разтоварване на насипни товари от тежкотоварни автомобили и от тях в 20-футови контейнери.

Източник в-к Труд

Последни новини

Последни новини

Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е

МОСВ: Необходимо е Морска администрация да проведе спасителна операция за заседналия кораб

Министерството на околната среда и водите разпространи позиция по повод заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Mariitme.bg публикува без

Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация - София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент