“Катастрофа с глобални размери” предотвратили жертвалите се руски подводничари

“Катастрофа с глобални размери” са предотвратили загиналите подводничари на руския секретен съд, на който избухна пожар преди повече от седмица.

Това заяви високопоставен представител на руския Военноморски флот по време на погребението на загиналите мъже.

“Те платиха с живота си, за да спасят своите колеги и плавателния съд и предотвратиха катастрофа с глобални размери”, заяви висшият офицер от флота.

Думите му потвърждават съмненията, че аварията е станала на борда на ядрения съд АС – 12, известен като ЛОШАРИК, а това бе потвърдено и от изказване на военния министър на федерацията. По-рано Сергей Шойгу заяви, че инцидентът не е засегнал “ядрената енергийна установка на апарата” и са взети всички мерки “за защита на реактора”.

Пресслужбата на Кремъл не коментира изказването на висшия офицер от флота.

Maritime.bg припомня, че 14 подводничари загинаха при пожар на борда на неназован подводен апарат във водите на Баренцово море. Според разпространената от руските власти информация, става дума за военен изследователски дълбоководен апарат, който извършвал батиметрични замервания, когато настъпва аварията.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент