Френска е била оптиката на фаровете у нас по време на турското робство

„Отношенията между двете страни са на повече от 140 години“, каза в началото на публична презентация на тема „Отношенията между България и Франция в морското дело от 1878 година до днес“ във Военноморския музей Ерик Перотел, аташе по сътрудничеството на Френския институт в България – представителство Варна.

„Три френски кораба носят името на френския адмирал Жан дьо Виен, загинал в битката при Никопол през 1396 година“, припомни директорът на музея д-р Мариана Кръстева.

По нейните думи, с френска оптика са изградени фаровете по Българското черноморие още в годините на турско робство. След Освобождението френски фирми построяват първия нов боен кораб – яхтата „Александър I“.

Учебният крайцер „Надежда“ и торпедоносците, построени във Франция, изиграват съществена роля при защита на българските граници още по време на Балканските войни. 240 мм брегови оръдия изграждат батареята в м. „Почивка“ и едно от тях тях, както и корабът „Дръзки“, могат да се видят днес във Военноморския музей.

Неговите витрини разказват богатата история на българо-френските отношения, а във Военноморската база и сега се използва хелинг, където преди повече от 100 години са сглобявани произведените във Франция торпедоносци.

И в наше време отношенията между двете страни имат своите измерения, част от които са редовните визити на френски военни кораби в български пристанища.

Последни новини

Последни новини

"Спестени" са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

На метри над проектната дълбочина е лежал тръбопроводът, който предизвика разлив на отпадни води в акваторията на Варненското езеро. Той е трябвало да бъде положен на -22 метра

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас