Всички кораби във Великобритания с нулеви емисии след 2025 г.

Технологии за експлоатация с нулеви вредни емисии трябва да имат всички нови кораби, поръчани във Великобритания от 2025 г.

Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Департамента по транспорт на кралството, цитирайки думите на министъра на корабоплаването Нусрат Гани (Nusrat Ghani).

Мярката е част от план за съкращаване на вредните емисии от морската индустрия и носи името „Clean Maritime Plan“, който се публикува днес за първи път.

Според документа, правителството ще осигури 1 млн. бр. паунда за конкурс, в който да бъдат търсени иновативни решения за ограничаване отпечатъка, който има морският сектор над околната среда.

Морският план е част от по-мащабна инициатива – „Clean Air Strategy“, имаща за цел намаляване на емисиите във всички сектори.

„Морската индустрия на Великобритания е ключова за нашата икономика, но трябва да направи всички за ограничаване на емисиите, за да се подобри качеството на въздуха и да се справим с изменението на климата“, заявява днес министър Гани.

По думите й, този план ще осигури въвеждането на амбициозни и визионерски технологии.

„Планът ще превърне Великобритания в световен хъб за нови зелени технологии в морския сектор“, коментира още тя.

Още по темата, вижте тук

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас