Всички кораби във Великобритания с нулеви емисии след 2025 г.

Технологии за експлоатация с нулеви вредни емисии трябва да имат всички нови кораби, поръчани във Великобритания от 2025 г.

Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Департамента по транспорт на кралството, цитирайки думите на министъра на корабоплаването Нусрат Гани (Nusrat Ghani).

Мярката е част от план за съкращаване на вредните емисии от морската индустрия и носи името “Clean Maritime Plan”, който се публикува днес за първи път.

Според документа, правителството ще осигури 1 млн. бр. паунда за конкурс, в който да бъдат търсени иновативни решения за ограничаване отпечатъка, който има морският сектор над околната среда.

Морският план е част от по-мащабна инициатива – “Clean Air Strategy”, имаща за цел намаляване на емисиите във всички сектори.

“Морската индустрия на Великобритания е ключова за нашата икономика, но трябва да направи всички за ограничаване на емисиите, за да се подобри качеството на въздуха и да се справим с изменението на климата”, заявява днес министър Гани.

По думите й, този план ще осигури въвеждането на амбициозни и визионерски технологии.

“Планът ще превърне Великобритания в световен хъб за нови зелени технологии в морския сектор”, коментира още тя.

Още по темата, вижте тук

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент