Всички кораби във Великобритания с нулеви емисии след 2025 г.

Технологии за експлоатация с нулеви вредни емисии трябва да имат всички нови кораби, поръчани във Великобритания от 2025 г.

Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Департамента по транспорт на кралството, цитирайки думите на министъра на корабоплаването Нусрат Гани (Nusrat Ghani).

Мярката е част от план за съкращаване на вредните емисии от морската индустрия и носи името „Clean Maritime Plan“, който се публикува днес за първи път.

Според документа, правителството ще осигури 1 млн. бр. паунда за конкурс, в който да бъдат търсени иновативни решения за ограничаване отпечатъка, който има морският сектор над околната среда.

Морският план е част от по-мащабна инициатива – „Clean Air Strategy“, имаща за цел намаляване на емисиите във всички сектори.

„Морската индустрия на Великобритания е ключова за нашата икономика, но трябва да направи всички за ограничаване на емисиите, за да се подобри качеството на въздуха и да се справим с изменението на климата“, заявява днес министър Гани.

По думите й, този план ще осигури въвеждането на амбициозни и визионерски технологии.

„Планът ще превърне Великобритания в световен хъб за нови зелени технологии в морския сектор“, коментира още тя.

Още по темата, вижте тук

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред