Готова за леене е фигурата за Паметника на моряка във Варна

Готова за леене е фигурата за Паметника на моряка във Варна.

Това става ясно от публикации в социалните мрежи за инициативата.

Според к.д.п. Димитър Димитров, председател на сдружението, ангажирано с реализацията на идеята, спешно са необходими около 55 000 лева.

25 хил. лева от тази сума следва да бъде изплатена на скулптура, а останалите 30 хил. за същинското изливане на фигурата.

По думите му местната власт във Варна е обещала да подкрепи идеята за създаване на морски паметник в града.

Набирането на средства за проектиране на морския символ на града продължава. Поставени са дарителски кутии в Дирекция „Морска администрация“ – Варна, Параходство БМФ, Щаб на Военноморските сили и Община Варна.

Maritime.bg припомня, че според идеята Паметникът ще представя стилизиран нос на плавателен съд, а върху него ще има изградена фигура на моряк с бинокъл в ръка, отправил поглед към морето. Монументът ще се вижда и от морето, тъй като ще се извисява на около 10 метра, а в основата му ще има изградени гранитни плочи, символизиращи основните морски професии.

Дарения се приемат и по сметката на фондацията
IBAN BG73 RZBB 9155 1067 9991 19 BGN
Райфайзенбанк, Офис Варна
Фондация „Морски съдби“
бул. „Чаталджа“ No 49Б,
9002 Варна
ЕИК: 175 465 434

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас