Висока оценка за силите за специални операции на учение “Sea Breeze – 2019”

Военнослужещи от Силите за специални операции (ССО) получиха висока оценка по време на ежегодното международно учение “Sea Breeze – 2019”. То се проведе от 1 до 12 юли в акваторията и прилежащите територии на Черно море, като домакини бяха САЩ и Украйна. По време на церемонията по закриването ръководството на учението и останалите участници от НАТО дадоха висока оценка на личните и професионални качества на военнослужещите и на оперативните способности на българското формирование от Специалните сили.


В учението се включиха около 3000 участници от 19 страни – България, Канада, Дания, Естония, Франция, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Швеция, Турция, Украйна, Обединеното кралство и САЩ. От българска страна взе участие формирование от Втори батальон Специални сили на бригада „Специални сили“ в състав от 12 военнослужещи.

Основните цели на учението бяха повишаване на оперативната съвместимост, засилване на стабилността и сигурността в района на територията на Черно море, споделянето на информация и взаимно сътрудничество и взаимодействие на участващите нации.

По време на учението бяха развърнати многонационални компонентни командвания на всички видове въоръжени сили, включително и компонент Сили за Специални операции. В него взеха участие формирования на ССО на България, Украйна, ментори и съветници от САЩ, Литва и Дания. В общия контекст на учението компонентът Сили за Специални операции изпълняваше задачи по „Планиране и провеждане на специални операции за недопускане контрабанда на оръжие с противникови лодки и кораби и освобождаване на заложници на остров“.

Отработени бяха задачи по планиране на специалните операции, инфилтриране по различни способи („бързо въже“, стоварване и рапел от хеликоптер), провеждане на специално разузнаване, близък бой в затворени пространства, плаване и атака на неподвижен, подвижен кораб и баржа, медицинска евакуация с хеликоптер от суша и вода и др.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент