Неуспешни са първите сондажи в наши води в Черно море

Неуспешни са били първите проучвателни сондажи, започнали през месец март, в в дълбоките води на Черно море в района на блок „Силистар“, извършвани от „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“.

„В резервоарите, които ни интересуваха, бяха открити хидрокарбонати, но те не са подходящи за търговски цели. Сондажът е запечатан и изоставен, както беше планирано. Извършват се последващи проучвания за предприемане на бъдещи действия в блока“, пише в отчета на австралийската „Уудсайд Енерджи“, която притежава 30% от дружеството, извършващо проучвателните сондажи, съобщи Mediapool.

„Дори и сондажът да се окаже неуспешен, това не означава, че няма да направим втори или трети – за оценка на получените резултати“, каза при старта на сондажа представители на Shell. Тогава от компанията коментираха, че в световен мащаб при проучването на неизследвани досега терени, какъвто е „Хан Кубрат“, шансът за откритие на въглеводороди е 1:5. От 6 до 10 години може да отнеме процесът между проучванията и започването на експлоатация и добив на суровина от потенциално находище, казаха тогава от компанията. / Mediapool

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg