Иран задържа английски танкер

Танкер STENA IMPERO, плаващ под флага на Великобритания и собственост на „Stena Bulk“, бе задържан от властите в Иран в петък след сериозната ескалация на напрежението между Техеран и Лондон.

Друг кораб, свързан отново с Великобритания, е бил задържан в същия ден за няколко часа.

И двата съда са плавали в международни води в Ормузкия проток.

Разпространени в интернет кадри показват как ирански специални части се качват на борда на построения през 2018 г. танкер от хеликоптер, а няколко бързоходни катера пресичат курса му.

Според Ислямската република STENA IMPERO е „нарушил международните регулации“. Тази заявка е категорично отхвърлена от фирмата-собственик на кораба „Stena Bulk“.

В събота Иран съобщи, че танкерът е ударил ирански риболовен кораб, след което напуснал мястото на предполагаемия сблъсък.

По-късно страната съобщи, че задържането е реципрочно действие на ареста на ирански танкер в Гибралтар.

STENA IMPERO е ескортиран до Бандер Абас. Според иранските власти, целият 23-членен екипаж ще остане на борда на плавателния съд до приключване на процеса.

„Stena Bulk“ отхвърлиха всички обвинения на иранската страна и съобщиха, че сред моряците няма пострадали, а мъжете са в добро състояние. Компанията добави, че работи с международен екип за освобождаването на танкера и екипажа.

Също в петък, спец-части на Иран се качват на борда на плаващия под флага на Либерия кораб MESTAR. Танкерът е свързан с „Norbulk Shipping“. Близо четири часа по-късно, корабът е бил освободен.

Последни новини

Последни новини

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на

Емил Милев: Новото пристанище „Карантината“ е много полезно за дребния и среден риболов

За големите рибарски кораби вариантът е да бъде разширено рибарско пристанище „Варна“ със средства от новия програмен период, заяви пред Maritime.bg Емил Милев, председател на