Иран задържа английски танкер

Танкер STENA IMPERO, плаващ под флага на Великобритания и собственост на „Stena Bulk“, бе задържан от властите в Иран в петък след сериозната ескалация на напрежението между Техеран и Лондон.

Друг кораб, свързан отново с Великобритания, е бил задържан в същия ден за няколко часа.

И двата съда са плавали в международни води в Ормузкия проток.

Разпространени в интернет кадри показват как ирански специални части се качват на борда на построения през 2018 г. танкер от хеликоптер, а няколко бързоходни катера пресичат курса му.

Според Ислямската република STENA IMPERO е „нарушил международните регулации“. Тази заявка е категорично отхвърлена от фирмата-собственик на кораба „Stena Bulk“.

В събота Иран съобщи, че танкерът е ударил ирански риболовен кораб, след което напуснал мястото на предполагаемия сблъсък.

По-късно страната съобщи, че задържането е реципрочно действие на ареста на ирански танкер в Гибралтар.

STENA IMPERO е ескортиран до Бандер Абас. Според иранските власти, целият 23-членен екипаж ще остане на борда на плавателния съд до приключване на процеса.

„Stena Bulk“ отхвърлиха всички обвинения на иранската страна и съобщиха, че сред моряците няма пострадали, а мъжете са в добро състояние. Компанията добави, че работи с международен екип за освобождаването на танкера и екипажа.

Също в петък, спец-части на Иран се качват на борда на плаващия под флага на Либерия кораб MESTAR. Танкерът е свързан с „Norbulk Shipping“. Близо четири часа по-късно, корабът е бил освободен.

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални