Европа готви военноморска мисия в Персийския залив

Европейските правителства ще участват в обща операция по осигуряването на безопасно преминаване за кораби през Персийския залив, след като Иран арестува британски танкер в региона миналата седмица.

Този акт на иранското правителство беше окачествен от министъра на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт като „държавно пиратство“, съобщава американската агенция Bloomberg, предаде Фокус.

Хънт обяви започването на „Европейска военноморска операция за осигуряване на безопасно преминаване на екипажи и товари“ в изказване пред парламента на Великобритания в понеделник.

Обединеното кралство настояваше за незабавното освобождаване на „Стена Имперо“, арестуваният танкер, и привика във външното ведомство иранския посланик в Лондон, Мосен Омидзамани след инцидента.

Арестът се случва, по думите на правителството, в един от най-важните морски пунктове в света. Великобритания заплаши Иран със „сериозни последствия“ и посъветва британските кораби да избягват региона и да информират правителството ако планират да пътуват натам.

„Нека бъдем ясни, според международния закон Иран няма право да пречи на свободното корабоплаване, още повече да го превзема, това е акт на държавно пиратство“ – заяви Хънт пред Камарата на общините. Външният министър добави, че Великобритания няма желание да остави напрежението с Иран да ескалира, което се случва още откакто САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение и наложиха нови санкции.

Хънт прибави, че Кралството няма да участва в политиката на Тръмп за „максимален натистк“, понеже правителството на Лондон остава вярно на международния пакт от 2015 за ограничаване на ядрената програма на Ислямската република.

„Ако Иран продължава по опасния път, по който е поел, ще трябва и да приемат факта, че цената ще е по-висока от присъствие на западни кораби в Персийския залив“, каза Хънт.

„И не защото искаме ситуацията да ескалира, а защото свободата на корабоплаването е основен принцип за Великобритания и нейните съюзници, който ние винаги ще защитаваме“, завърши той.

Напрежението в Ормузкия проток в последните седмици се увеличава, след като Иран се изказа остро срещу санкциите на САЩ, които ограничават петролния износ на страната и след ареста на един и от техните собствени танкери край Гибралтар.

През пролива преминава една трета от световния петрол, който се изнася по море.

С напускането на Тереза Мей от поста министър-председател на Великобритания в четвъртък, сблъсъка с Иран представлява дипломатическо главоболие за нейния наследник, Борис Джонсън или Джереми Хънт.

Централното командване на армията на САЩ обяви започването на международната операция „Пазител“ в опит да „увеличи наблюдението и сигурността в ключови морски пътища в Близкия изток и да обезпечи свободата на корабоплаването с оглед на последните събития в Арабския залив“.

Революционната гвардия на Иран (Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР)) заяви в събота, че британският кораб е ударил ирански риболовен кораб след което напуснал района. Държавната телевизия заяви, че корабът е арестуван, докато юридическите процедури не бъдат завършени.

Иран също така подсказа, че действията му са в отговор на задържането на иранския кораб „Grace 1“ край бреговете на Гибралтар.

Съдът на задморската британска територия разпореди задържане на кораба за още 30 дни, след като той беше арестуван по подозрения за доставяне на петрол за Сирия, което правителството на Иран отрича.

В последните седмици британски военни кораби ескортират някои танкери, докато напуснат региона, а САЩ заявиха, че са свалили ирански дрон само преди няколко дни. Последният инцидент охлади надеждите, че Вашингтон и Техеран ще разсеят натрупалото се напрежение, като най-сетне седнат на масата за преговор

Източник Фокус

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,