Нова система подобрява безопасността на корабоплаването по Дунав

Безопасността на корабоплаването по Дунав ще бъде подобрена с внедряването на нова система за проверки и регистрация на плавателните съдове, съобщи БНТ.

Разработката е дело на морските администрации на България и Румъния, като идеята е да обхване всички водни пътища в Европа.

Над 20 кораба, половината от които круизни, са били проверени след въвеждането на новата информационна система. Това са плавателни съдове, предварително определени като рискови.

Видео:

Петър Киров, главен секретар на ИА „Морска администрация”: Не можем да си позволим кораби, които не отговорят на стандартите за безопасност и сигурност, да участват на този пазар, защото те са заплаха за хората, за околната среда и на практика осъществяват и нелоялна конкуренция на пазара.

До момента проверките са установили само дребни нарушения, които своевременно са отстранени.

През последната година пристанище Русе е регистрирало близо 9000 посещения на различни видове кораби, за които тепърва се събира информация.

кап. Иван Жеков, дирекция „Речен надзор – Русе”: „Изготвени са чеклисти и се проверява от корабните документи, документи на екипажа, до техническото състояние, оборудването на мостика, в машинното отделение, спасителното оборудване.

Вече се водят преговори с други държави за разширяване на системата, така че тя да включва информация за всички кораби по речните пътища в Европа.

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент