Военни моряци от пет страни преминават тридневно обучение във ВВМУ

От 7 до 9 август 2019 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще бъде домакин на обучението по управление на кораби в рамките на инициативата „Евро-азиатско партньорство“.

Обучението е по план на Командването на VI флот на САЩ и се провежда със съдействието на Командването на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка, Командването на Училището на САЩ за подготовка на офицери за надводни кораби и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

В обучението участват младши корабни офицери от Азербайджан, България, Грузия, Румъния и Украйна. Инструктори са американски офицери, подпомагани от своите български колеги от Висшето военноморско училище.

В рамките на тридневното обучение ще бъдат проведени теоретични и практически занятия, свързани с основни упражнения при управление на военни кораби (заставане на борд и снемане от кей и буй, просто и сложно маневриране, съвместно плаване в различни ордери, изпълнение на маневрата „човек зад борда“, заставане на котва и снемане от котва, правила за използване на оръжията и др.).

За практическата част на обучението ще бъде използван най-модерният симулационен комплекс на Балканите – Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, съобщават от пресцентъра на ВВМУ.

Началото на обучението бе поставено с встъпителен брифинг, изнесен от декана на Факултет „Навигационен“ – капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров, който запозна участниците с възможностите на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона и с основните упражнения, които ще бъдат отработени в предстоящите три дни.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg