Военни моряци от пет страни преминават тридневно обучение във ВВМУ

От 7 до 9 август 2019 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще бъде домакин на обучението по управление на кораби в рамките на инициативата „Евро-азиатско партньорство“.

Обучението е по план на Командването на VI флот на САЩ и се провежда със съдействието на Командването на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка, Командването на Училището на САЩ за подготовка на офицери за надводни кораби и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

В обучението участват младши корабни офицери от Азербайджан, България, Грузия, Румъния и Украйна. Инструктори са американски офицери, подпомагани от своите български колеги от Висшето военноморско училище.

В рамките на тридневното обучение ще бъдат проведени теоретични и практически занятия, свързани с основни упражнения при управление на военни кораби (заставане на борд и снемане от кей и буй, просто и сложно маневриране, съвместно плаване в различни ордери, изпълнение на маневрата „човек зад борда“, заставане на котва и снемане от котва, правила за използване на оръжията и др.).

За практическата част на обучението ще бъде използван най-модерният симулационен комплекс на Балканите – Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, съобщават от пресцентъра на ВВМУ.

Началото на обучението бе поставено с встъпителен брифинг, изнесен от декана на Факултет „Навигационен“ – капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров, който запозна участниците с възможностите на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона и с основните упражнения, които ще бъдат отработени в предстоящите три дни.

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на