Навигационният симулатор на ТУ – Варна „спаси“ операциите на терминал в Карибите

Уникална операция по разтоварване на авиационно гориво от танкер по технология, разработена от екип на Високотехнологичния парк в Технически университет – Варна, се проведе на рейдовия терминал на „Rubis Caribbean” на о-в Сейнт Винсент.

Навигацията в рейдовия терминал се характеризира с ограничени условия за безопасно маневриране на корабите. Терминалът се намира на 300 метра от скален бряг при малки дълбочини в района и е открит мористо и се характеризира с постоянно вълнение и силен поривист вятър.

Позиционирането на корабите за шлангирането им към приемника на терминала се извършва със заставане на котва и на вързала към 5 буя.

Летището на острова се осигурява с гориво единствено от танкерите в терминала.

След поредица от небезопасни опити за използване на терминала и ограниченията, наложени според правилата на пристанището и проучване на възможностите на различни организации за решаване на казуса, „Rubis Caribbean” се обръща към ТУ-Варна за решаване на проблема.

На базата на математичните модели на кораби, рейдове и пристанища и възможностите за моделиране на взаимодействието между обектите, хидрометеорологичната и навигационна обстановка, с които разполага навигационният симулатор на университета са разработени модифициран виртуален модел на моторния танкер „Salome”, обслужващ терминала, моделиран е рейдовият терминал на фирмата в Stubbs bay на о-в Сейнт Винсент и е разработен сценарий на позиционирането, както и е отиграна предложената организация на маневриране на навигационния симулатор (мобилен вариант) на ТУ-Варна с екипите, които участват в операцията.

„След провеждането на планираните упражнения на симулатора (тренажор) с капитана на м/т „Salome” и другите участници в операцията и достигане на необходимата яснота и съгласуваност на действията им на 31.07.2019 г. от 05 часа до 17.45 часа местно време на същия ден бяха разтоварени 6000 барела авиационно гориво от танкера за нуждите на летището на острова“, съобщават доц. д-р инж. Михаил Щерев и к.д.п. Андрей Станев от ТУ – Варна.

Това не е първо участие на екипа от ВТП на ТУ – Варна в разработването и обучението на морски лица. По искане на Zodiac Maritime Agencies Ltd e организиран курс за вахтени капитани от региона на Югоизточна Европа, работещи във фирмата, на който бяха обсъдени въпроси за особеностите при маневрирането с техни кораби в някои пристанища на Далечния Изток, както и проиграване и анализ на аварии и предаварийни ситуации, които са се случили с корабите на фирмата.

По задание на Дирекция „Морска администрация”- Варна с Пилотска станция – Варна, „Портови флот 99“ , ККЗ „МТГ Делфин“ АД, ДППИ и „Пристанище Варна” ЕАД, е разработен сценариен вариант за маневриране във Варненския канал на кораби с цел изработване на Правила на пристанището, които да гарантират безопасността на корабоплаването в този особен район.

„Благодарение на осъщественото сътрудничество с фирма „Rubis Caribbean” в региона на Карибите, редица морски фирми припознаха в лицето на ТУ-Варна възможен партньор за подготовка на техните кадри и повишаване на квалификацията им“, коментират още от университета.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,