Канада глобява наред за опасна за китовете скорост

9 хил. щ. долара глоба ще трябва да заплати базираната в Швейцария Mediterranean Shipping Company (MSC).

Глобата е наложена от Канада, тъй като кораб на компанията не е спазил временното ограничение на скоростта в залива Сейнт Лорънс. Ограничителната мярка е въведена заради наличието в този период на годината на голям брой застрашени китове.

„Корабът-нарушител“, собственост на MSC, е плаващият под флага на Панама контейнеровоз MSC DIEGO.

Той не е единственият съд, за който е установено плаване с превишаваща разрешената скорост в залива.

По 4500 щ. долара ще трябва да платят собствениците на кораби OSLO BULK, ISOLA CELESTE и PRINCESS ASHITA.

Канада не глобява само търговски съдове. Сериозни актове отнесе и Бреговата охрана на страната, която ще трябва да плати над 13 хил. щ. долара заради превишена скорост. Установено е, че два катера на Бреговата охрана са плавали с такава – CAPE EDENSAW и CAP d’ESPOIR.

Правителствената агенция по транспорта дава 30-дневен срок на глобените компании да за заплатят наложените глоби или да ги обжалват.

Транспортната агенция подчертава, че в залива допустимата максимална скорост е 10 kn, а зоната, в която важат ограниченията е драстично увеличена през тази година. Разпореждането важи за всички кораби с дължина над 13 метра.

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас