Хванаха 76 кг. кокаин, пристигнали от Еквадор в Бургас

Подробности по осъщественото разследване, довело до откриването и задържането на голямото количество дрога, оповестиха директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов и Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Операцията е проведена на 17 август т.г.

При претърсване на складово помещение на ул. „Индустриална” са открити 76 кг кокаин, разпределени в 4 кашона, които са съставлявали част от пратка, пристигнала на 29.07.2019 г. от Р. Еквадор през Италия в Пристанище Бургас.

Получател е бил българско търговско дружество.

Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера. По случая е извършен оглед на местопроизшествие, проведени са разпити на множество свидетели и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество.

Пробата е показала, че откритото количество вещество реагира на кокаин.

Прокурор Чинев съобщи, че законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. до 15 г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.

Старши комисар Калоянов уточни, че наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол.

По думите му стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 (пет милиона) лв., разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество – получател в страната ни, притежава подобни складове и в София, Варна и Пловдив.

Според първоначалните данни чистотата на открития кокаин е изключително висока. Ст. комисар Калоянов отбеляза, че откритото наркотично вещество е най-голямото задържано от ОДМВР-Бургас от началото на тази година.

Директорът на ОДМВР-Бургас и административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас изтъкнаха, че именно отличното взаимодействие е позволило в оперативен порядък да бъдат извършени множество процесуални действия по разследване. Работата по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на приблизително 76 килограма кокаин – – престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. последно, вр. ал. 1, изр. 1, предложение 4 от НК, продължава.

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на