Руският флот приема 6 нови подводници догодина

През 2020 г., за първи път от 28 години, руският флот ще получи от корабостроителните предприятия шест подводници едновременно, включително четири атомни.

Това съобщи за ТАСС в петък източник от отбранително-промишления комплекс на Руската федерация.

„Според договорите, „Севмаш“ ще предаде на флота през 2020 г. първата серийна подводница по проект 955А „Княз Олег“, първата серийна подводница по проект 885М „Новосибирск“, главната подводница по проект 885М „Казан“ и атомната подводница със специално предназначение по проект 09852 „Белгород“, каза събеседникът на агенция ТАСС. Той уточни, че „Белгород“ ще бъде предадена на главното управление за дълбоководни изследвания на министерството на отбраната без подводния апарат „Посейдон“, тъй като неговите тестове все още няма да са приключили, предаде Russia Beyond.

От своя страна „Адмиралтейската корабостроителница“, каза източникът, ще предаде на ВМФ две дизел-електрически подводници: подводницата по проект 636.3 „Волхов“ и първата серийна подводница по проект 677 „Кронщат“, но с конвенционална, а не с въздушно-независима енергийна установка.

В отговор на искане на ТАСС да коментират информацията, предоставена от източника, от Обединената корабостроителна корпорация отбелязаха, че „корпорацията доставя на държавния клиент всички съдове в съответствие с договорените графици“.

Планове за 2019 г.

До края на тази година се планира ВМФ да получи две подводници. През юни генералният директор на „Севмаш“ Михаил Будниченко обяви, че до края на 2019 г. флотът ще получи главната подводница по проект 955А „Княз Владимир“. През март ръководителят на „Адмиралтейската корабостроителница“ Александър Бузаков обяви, че тази година на клиента ще бъде предадена първата подводница по проект 636.3 „Петропавловск-Камчатски“ за Тихоокеанския флот.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че до края на годината флотът ще получи три подводници – дизелова и две атомни. Както поясни за ТАСС друг източник в отбранителната промишленост, „Казан“ трябваше да бъде една от атомните подводници, но доставката ѝ се отложи за 2020 г.“

В някои години по съветско време флотът получавал по повече от 10 подводници. И така, през 1971 г. ВМФ на СССР получава от промишлеността 12 атомни подводници от различни класове.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота