Ускоряват пускането на „Турски поток“

Газът по „Турски поток“ ще започне да постъпва в Турция до края на 2019 година. Това заяви руският президент Владимир Путин след преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде „Интерфакс„. Първоначалните планове бяха тръбата да започне да функционира от началото на 2020 година.

„Руският газ ще започне да пристига при турските потребители още до края на годината“, каза Путин. След завършването на строителството на втория ръкав доставките ще пристигат в Европа транзитно през територията на Турция, припомни руският президент.

Той допълни, че Москва е поканила Ердоган да участва в Руската енергийна седмица, която ще се проведе от 2 до 5 октомври в Москва.

„Турски поток“ е проект за експортен газопровод от Русия до Турция през Черно море, а оттам и до границите на Турция с определени страни. Първото разклонение на газопровода е предназначено за турския пазар, а второто – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всеки един от ръкавите е 15,75 млрд. куб. м газ годишно.

Източник Russia Beyond
Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg