Изкуствен интелект следи движението на корабите във водите ни

Илюстративно изображение, esa.int

ДП „Пристанищна инфраструктура“ планира тестово интегриране на изкуствен интелект в процеса на управление на корабни трафик.

Това заявява генералният директор на държавното предприятие Ангел Забуртов, цитиран от в-к „Черно море“.

В момента ДППИ проучва възможностите за внедряване на технологията, която предстои да бъде инсталирана в оперативния център за управление на корабни трафик.

Внедряването на технологии с изкуствен интелект ще допринесе осезаемо за по-бързото и по-лесно разпознаване на потенциално опасни ситуации в корабоводенето и като цяло ще подобри безопасността и сигурността на корабоплаването.

С помощта на изкуствения интелект ще може да се предскаже от 15 до 30 минути очакваната вероятност на предстоящо сблъскване или на анормално движение в морето – достатъчно време за адекватна реакция, според Забуртов.

В днешно време изкуственият интелект (аrtificial Intelligence)- AI, става един от най-актуалните термини в морския сектор, обясни Забуртов. Редица водещи компании в морския бранш внедрявали, базирани на него технологии, и повишавали конкурентността на своята дейност. Идеята била в близките години изкуственият интелект да обхване практически всички сфери на морската индустрия: корабоплаването, навигацията, пристанищните дейности и логистиката. Що се отнася до новата система, основана на технологиите на изкуствения интелект в процеса на управление на корабния трафик у нас, очаква се тя да бъде инсталирана и да заработи още през тази есен, допълни шефът на ДППИ.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg