Изкуствен интелект следи движението на корабите във водите ни

Илюстративно изображение, esa.int

ДП „Пристанищна инфраструктура“ планира тестово интегриране на изкуствен интелект в процеса на управление на корабни трафик.

Това заявява генералният директор на държавното предприятие Ангел Забуртов, цитиран от в-к „Черно море“.

В момента ДППИ проучва възможностите за внедряване на технологията, която предстои да бъде инсталирана в оперативния център за управление на корабни трафик.

Внедряването на технологии с изкуствен интелект ще допринесе осезаемо за по-бързото и по-лесно разпознаване на потенциално опасни ситуации в корабоводенето и като цяло ще подобри безопасността и сигурността на корабоплаването.

С помощта на изкуствения интелект ще може да се предскаже от 15 до 30 минути очакваната вероятност на предстоящо сблъскване или на анормално движение в морето – достатъчно време за адекватна реакция, според Забуртов.

В днешно време изкуственият интелект (аrtificial Intelligence)- AI, става един от най-актуалните термини в морския сектор, обясни Забуртов. Редица водещи компании в морския бранш внедрявали, базирани на него технологии, и повишавали конкурентността на своята дейност. Идеята била в близките години изкуственият интелект да обхване практически всички сфери на морската индустрия: корабоплаването, навигацията, пристанищните дейности и логистиката. Що се отнася до новата система, основана на технологиите на изкуствения интелект в процеса на управление на корабния трафик у нас, очаква се тя да бъде инсталирана и да заработи още през тази есен, допълни шефът на ДППИ.

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент