Руски кораб проведе стрелби с „Калибър“ в Черно море

В рамките на мащабните командно-щабни учения, които протичат в Черно море в момента, малкият ракетен кораб „Вишни Волочьок“ произведе първия успешен пуск на високоточни крилати ракети „Калибър“. Това съобщи „Российская газета„, като цитира съобщение на пресцентъра на руското министерство на отбраната, откъдето публикуваха и видеозапис на стрелбата.

По време на първата ракетна стрелба корабът стреля по голям щит-мишена, имитиращ кораб на условен противник на 40 морски мили от мястото на стрелбата. Успешното поразяване на целите е фиксирано от камери, монтирани на дронове.

В ученията в Черно море са задействани около 8200 военнослужещи, над 2500 единици военна техника, включително около 30 самолета и повече от 60 вертолета, над 100 танка и около 10 кораба и плавателни съдове от Черноморския и Каспийския флот. Ученията се провеждат на 12 полигона на Южния военен окръг.

„Вишни Волочьок“ е шестият кораб от модернизираната серия „Буян-М“. Малките ракетни кораби по проект 21631 са предназначени за охрана и защита на икономическите зони на държавата. Оборудвани са с най-новото оръжие с далечен обсег на действие – универсалните ракетни комплекси „Калибър-НК“. Те могат да действат самостоятелно и в състава на групировки на силите на ВМФ в различни морски райони. Според проектантите водоизместимостта на кораба е около 1000 т, скоростта му е 23 възела, а числеността на екипажа – над 50 суши. Той може да се движи автономно в продължение на 10 денонощия без дозареждане.

Видео:

Външно съдържание и реклама

Източник Russia Beyond

Последни новини

Последни новини