20 години Ръководство на корабния трафик в България

Представители на най-големите български и световни организации в морския бранш ще се съберат в гр. Варна по покана на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Поводът е официалното честване на 20-годишнината от установяването на услугите по управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването у нас, което ще продължи три дни – от 15-и до 17-и септември 2019 г.  

Отбелязването на 20 години Ръководство на корабния трафик в България ще започне на 15.09.2019 г. (неделя) с Детски навигационен ден. Ученици от Средно училище „Свети Климент Охридски“ – Варна, участващи в програмата за популяризиране на морската професия „С кораб около света“, ще обиколят Варненския залив с учебно-ветроходния кораб „Калиакра“. След това децата ще посетят изградения от ДП „Пристанищна инфраструктура“ в Аспарухов парк Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването, за да се запознаят отблизо с модерните системи  за управление на корабния трафик, внедрени у нас.  

На 16.09.2019 г. (понеделник) на борда на емблематичния кораб „Калиакра“ ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще приветства с добре дошли представителите на световната морска общност. Сред гостите на събитието са генералният секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация /IALA/ Francis Zachariaeпредставители на Международната морска организация /IMO/ и др.

Кулминацията на мероприятията по повод 20 години Ръководство на корабния трафик  в България ще бъде международна конференция, която ще се проведе на 17.09.2019 г. (вторник). След това гостите ще посетят Брегови център – Варна и ще присъстват на официалното откриване на декоративно-пластична композиция „Котвата” на ДП „Пристанищна инфраструктура“. Стилната пластика, дело на варненския скулптор Киро Янев, ще предава непреходното, запомнящо се послание на котвата – символът на морето, на вярата, на надеждата, на завръщането у дома.  

България е сред водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги. Откакто през 2008 г. дейността по управлението на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването започва да се изпълнява от ДП „Пристанищна инфраструктура”,  са внедрени едни от най-съвременните и високотехнологични системи. Те предоставят възможност за непрекъснат обмен на информация между участниците в транспортния процес, както и в цялата логистична верига. Към настоящия момент страната ни се намира в световния авангард в областта на усвояване и внедряване на иновативни научни и технически достижения в областта.

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски