50 курсанти положиха клетва във ВВМУ

На 14 септември 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от младите курсанти.

50 курсанти, от които 28 младежи и 22 девойки, прекрачиха прага на Морското училище за първи път на 9 август т.г.

Курсантите за ВМС ще се обучават в специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в пет специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“, „Кибероперации“ и „Военен лекар“. В специализация „Военен лекар“ ще се обучават 19 курсанти. Младежите са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин, Силистра, Русе, Сливен и други.

Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Клетвата бе ръководена от майор Ивайло Иванов.

След приемането на строя от командира на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов, курсантите се заклеха и поединично премиха под знамената.

Положилите военна клетва бяха поздравени от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

„Уверен съм, че сте горди с избора да постъпите на обучение в едно от най-престижните висши учебни заведения в страната. Висшето военоморско училище, освен че предоставя много сериозна професионална подготовка на своите възпитаници, винаги е било и една голяма школа по родолюбие и мъжество, по разбиране за дълг, чест и дисциплина, за физическа и психическа закалка“, каза началникът на Училището.

От името на първокурсниците слово произнесе курсант Рафаел Кънев. Приветствено слово от името на родителите поднесе г-жа Мирослава Пеева.

Ритуалът завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас