50 курсанти положиха клетва във ВВМУ

На 14 септември 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от младите курсанти.

50 курсанти, от които 28 младежи и 22 девойки, прекрачиха прага на Морското училище за първи път на 9 август т.г.

Курсантите за ВМС ще се обучават в специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в пет специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“, „Кибероперации“ и „Военен лекар“. В специализация „Военен лекар“ ще се обучават 19 курсанти. Младежите са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин, Силистра, Русе, Сливен и други.

Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Клетвата бе ръководена от майор Ивайло Иванов.

След приемането на строя от командира на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов, курсантите се заклеха и поединично премиха под знамената.

Положилите военна клетва бяха поздравени от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

„Уверен съм, че сте горди с избора да постъпите на обучение в едно от най-престижните висши учебни заведения в страната. Висшето военоморско училище, освен че предоставя много сериозна професионална подготовка на своите възпитаници, винаги е било и една голяма школа по родолюбие и мъжество, по разбиране за дълг, чест и дисциплина, за физическа и психическа закалка“, каза началникът на Училището.

От името на първокурсниците слово произнесе курсант Рафаел Кънев. Приветствено слово от името на родителите поднесе г-жа Мирослава Пеева.

Ритуалът завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота